تاسیسات استخر شنا
تاسیسات استخر های شنا بنا به کاربرد و محل استفاده آن ها متفاوت است اما در اکثر استخر ها برای سیستم تاسیسات آن از موتورخانه استفاده می کنند.
با توجه به اینکه استخر های شنا به صورت سرپوشیده و یا سرباز هستند نحوه استقرار و تجهیز موتورخانه آن ها متفاوت است. در استخر های سرباز نیاز به گرمایش و سرمایش محیط نمی باشد و تنها تصفیه و گرمایش آب نیازمند سیستم های تاسیساتی است. این در حالی است که در استخر های سرپوشیده و در پارک های آبی سرپوشیده سیستم های گرمایشی و سرمایشی مناسب باید برای استخر انتخاب گردد و در موتورخانه استخر قرار گیرد. امروزه استفاده از موتورخانه هوشمند نیز رواج یافته است.
در صورت سرپوشیده بودن استخر های شنا نیاز به تهویه سالن، وجود دارد. سالن مورد استفاده باید در درجه حرارت مناسب و رطوبت مطلوب باشد. برای تامین این درجه حرارت باید از وسایل سرمایشی و گرمایشی استفاده کرد که در این کتابچه به بررسی این مسائل نمی پردازیم و تنها به نوع سیستم تامین کننده این حرارت و رطوبت اشاره خواهد شد.
بررسی محاسبات مورد نیاز جهت تجهیزات موتورخانه یک استخر شنا :
· فصل شامل:
· مقدمه استخر
· گرمایش استخر
· فیلتراسیون استخر
· سیستم پمپاژ
. یک مثال طراحی موتور خانه استخر کامل حل شده با توجه به فصول آموزش داده شده.
با پیشرفتهایی که در چند سال اخیر حاصل شده است، شیوه ها و مفاهیم طراحی و ساخت استخرها تغییر پیدا کرده و ویژگی های جدیدی به آنها اضافه شده است. طرح های جدید با توجه به توصیه های مشاوران استخرسازی درباره چیدمان، استقرار و شکل استخر تهیه می شوند. مهندسان تاسیسات نیز باید مطابقت داشتن کلیه تجهیزات استخر را با مقتضیات جریان و فیلتراسیون آن مورد بررسی قررار داده و تایید کنند. البته ملاحظات دیگری چون سیستم های الکتریکی، نوع پمپ ها، نوع فیلترها و شیمی آب نیز وجود دارند.
سازندگان استخرها باید بخوبی با تجهیزات مورد استفاده در استخرها، رنگها و پرداختهای سطوح، شیمی آب، پمپاژ مکانیکی، فیلتراسیون، سیستمهای گرمایش و الکتریکی آشنایی داشته باشند.
استخر مخصوص شنا که در ابعاد استاندارد و ابعاد خانگی ساخته می شود و شامل تاسیسات و تجهیزات مورد نیاز برای تصفیه آب، گرمایش و ضدعفونی کننده می باشد.
حوضچه و استخر جکوزی که با ایجاد دمای ... درجه سانتی گراد ، در ابعاد استاندارد و خانگی ساخته می شود و شامل تجهیزات مورد نیاز جهت گرمایش ، تصفیه می باشد.
اتاق سونای بخار، که در ابعاد با گنجایش استاندارد ساخته می شود شامل تجهیزات کنترل و تولید بخار می باشد.
اتاق سونای خشک که با ایجاد دمای بین الی درجه، در گنجایش و ظرفیت های استاندارد با ساختمان چوبی ساخته می باشد.
استخر شنا (موتورخانه ی استخر شنا)
استخر های شنا برای کاربری های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که بنا بر کاربری آن، دارای قسمتهای متفاوتی می باشند.
یک استخر عمومی، دارای بخش هایی است که در زیر به آن اشاره می کنیم:
· سالن استخر
· استخر شنا
· جکوزی
· سونا بخار
· سونا خشک
· حوضچه آب سرد
· ورودی
· رخت کن
· دوش ها
· دستشویی ها
برای عملکرد بهینه ی این بخش ها نیاز به یک سیستم تاسیساتی یکپارچه است تا بتواند محیطی مناسب را برای شناگران تامین کند. برای برآورد این نیاز، تاسیسات یکپارچه ای را در فضایی به نام موتورخانه استخر تعبیه می کنند.
موتورخانه های معمولی در تاسیسات استخر دارای تجهیزات زیر می باشند:
· دیگ آبگرم
· دیگ بخار
· سختی گیر
· فیلتر شنی
· مبدل حرارتی
· منبع کویل دار
· موگیر
· شیر آلات و اتصالات
. .1اﺳﺘﺨﺮهای ﻣﻮجفشان
این مراکز معمولا پیچیده تر از استخرهای عادی هستند. مراکز موج فشان (Wave Pool) دارای شکل و ظاهر خاصی هستند. دراین استخر ها تجهیزات استخر به صورت مصنوعی امواجی ایجاد کرده و به گردش در میاورند.
2 استخرهای شیرجهزنی
شیرجه یکی از زیرشاخه های شنا است و ورزشی بسیار مهیج و پرطرفدار است. ورزشکاران این رشته از تخته شیرجه های با ارتفاعی متغییر بین ۱ تا ۱۰ متر به داخل آب شیرجه زده و مهارت های خودر را به نمایش میگذارند. از آنجایی که معماری فضای داخلی استخر تاثیر زیادی بر روی نحوه شیرجه زدن این ورزشکاران دارد، برای ساخت استخر شیرجه زنی طراحی خاصی مورد نیاز است
در مقایسه با استخرهای شیرجه زنی، اﺳﺘﺨﺮﻫﺎىی عمومی مشروط بر اینکه بر اساس ضوابط اجرا و نگهداری شوند، تنها مجاز هستند که تخته های پرشی را در ارتفاع ۳ متری نصب کنند. درحالی که استخر شیرجه (Diving Pool) میتواند تا ارتفاع ۱۰ متر هم تخته شیرجه و پرش نصب کند.
3. اﺳﺘﺨﺮ چندمنظوره
در برخی مواقع به دلیل کمبود فضا و یا نبود استخرهای تخصصی و متنوع، به ناچار یک مجموعه را برای چندین هدف احداث میکنند. برای مثال میتوان استخرهای مسابقه ای را به گونه ای توسعه داد که بتوان سایر ورزش های آبی را در کنار شنا تحت پوشش قرار دهند. به این استخرها (Multipurpose Pool) نیز گفته میشود
4. اﺳﺘﺨﺮهایی که کفی ﻣﺘﺤﺮک دارند
این استخرها موسوم به (Movable Bottom Pool) هستند و هرچند که چند منظوره اند اما معمولا جهت رفاه حال معلولان ساخته میشوند. کف آن ها با کمک یک سیستم هیدرولیکی میتواند بالا و پایین برود.
۵. اﺳﺘﺨﺮهای دارای سرسره
این استخرها معمولا وسیع هستند و در مساحت بالا احداث میشوند. در این مراکز دست کم چنیدن سرسره ساده و غیرساده با انواع شیبها وجود دارد. سیستم گردش و تصفیه آب و نحوه تزریق مواد شیمیایی این نوع استخرها معمولا پیچیده تر است. با توجه به اینکه بیشتر جنبه تفریحی دارند نحوه ساخت و قوانین اجرا و نگهداری از این مراکز (White Water Slide) شبیه نگهداری استخر های تفریحی است.
استخر هرچند که تنها یک اسم دارد اما کاربردهای مختلفی برای آن تعریف شده است. برخلاف تصور اغلب مردم که استخرها تنها جنبه شنا و تفریح دارند، از آن ها به منظور کمک به پروسه درمان برخی بیماری های حرکتی و برخی مشکلات دیگر نیز استفاده میشود. انواع استخر های شنا عبارتند از:
۱. استخرهای خانگی یا شخصی
به این استخرها (Homeowner Pool) نیز گفته میشود که معمولا خانوادگی هستند و بیشتر افراد خانواده از آن استفاده میکنند. علاوه بر خانواده، مهمان ها و نهایتا ۳ واحد مسکونی نیز میتوانند از این نوع استخر ها استفاده کنند. استخرهای خانگی کاربری عمومی نداشته و محدود هستند.
۲. استخرهای عمومی
به استخرهایی که با هدف درآمدزایی و یا خدمت رسانی به تمام افراد جامعه در حال فعالیت هستند استخر عمومی یا (Public Pool) گفته میشود. گاهی این نوع استخرها به عموم مردم خدمت رسانی ندارند و تنها برای ارائه سرویس به بخش خاصی از جامعه احداث شده اند که اینها نیز در دسته بندی عمومی جای میگیرند.
۳. اﺳﺘﺨﺮهای آﻣﻮزﺷﻰ مخصوص ﺧﺮدﺳﺎﻻن و نونهالان
محیط های تفریحی یا آموزشی با ارتفاع و عمق بسیار کم، که تنها مخصوص افراد خردسال است. از این استخرها به منظور آموزش شنا برای خردسالان استفاده میشود. در این مراکز (Wading Pool)، بزرگسالان نمیتوانند وارد آب شوند یا شنا کنند. و تنها باید به منظور مراقبت و نظارت بر خردسال خود حضور داشته باشند.
۴. استخرهای تفریحی شنا
به استخرهایی که در مراکز تفریحی یا سرگرمی، هتل ها و …. تنها به دلیل سرگرم شدن افراد دایر شده اند (Leisure Pool) نیز گفته میشود. نحوه ساخت استخر و قوانین ناظر بر اجرای این استخرها کمی متفاوت است و ممکن است برای سرگرم شدن افراد مراجعه کننده تعدادی وسیله و تجهیزات تفریحی نیز در نظر گرفته شود.
5. اﺳﺘﺨﺮهای حرفهای و ﻣﺴﺎﺑﻘﺎت
از این استخرها برای برگزاری مسابقات حرفه ای بین المللی یا کشوری استفاده میشود و استفاده کننده ها عموما ورزشکاران حرفه ای هستند. نحوه ساخت و نگهداری استخر های مسابقات (Olympic Pool) باید بر اساس ضوابط و قوانین فدارسیون بین المللی ورزش های آبی باشد. معمولا در این استخرها تنها مسابقات شنا برگزار میشود.
6. اﺳﺘﺨﺮ آبهایگرم
به این استخرها اصطلاحا (SPA Pool) یا اسپا نیز گفته میشود. هدف از ایجاد و اجرای چنین فضاهایی، کمک به آرامشبخشی و درمان برخی بیماران است. به صورت اختصاصی در این فضاها، امکانات و تجهیزات استخر بسیار متنوع و پیچیده تر است.
7. اﺳﺘﺨﺮ مخصوص واﺗﺮﭘﻠﻮ
همانطور که از اسم آن بر می آید (Water Polo Pool)، این نوع استخر ها مخصوص رشته آبی واترپولو هستند و برای برگزاری مسابقات رسمی این رشته در نظر گرفته میشوند. این ورزش در محیط های سرپوشیده برگزار میشود و معمولا بسیار دشوار اما پرهیجان است.
8.اﺳﺘﺨﺮهای دارای سرسره
این استخرها معمولا وسیع هستند و در مساحت بالا احداث میشوند. در این مراکز دست کم چنیدن سرسره ساده و غیرساده با انواع شیبها وجود دارد. سیستم گردش و تصفیه آب و نحوه تزریق مواد شیمیایی این نوع استخرها معمولا پیچیده تر است.
وقتی بحث از ابعاد و اندازه استخر های شنا به گوش می رسد، می بایست این سوال را از خود بپرسید که ابعاد و عمق مورد نیاز من برای ساخت استخر به چه میزانی مناسب است. این معیار به خواسته ها و بودجه شما بستگی دارد، اما همچنین بالاتر از همه این موارد شما به یک زمینوسیع نیاز خواهید داشت. با این حال در بازار اندازه و ابعاد مختلفی برای ساخت استخرهای شنا وجود دارد و تمامی استانداردهای این حوضه را پیمانکاران ساخت استخر بسته به نیاز شما مشخص می نمایند.
متخصصان تام استخر می توانند راهنمایی های خوبی درباره ابعاد استاندارد استخر های شنا در اختیار شما قرار دهند
ابعاد و عمق رایج استخر شنا در جهان
طول : بیشتر استخرهای جهان با واحد متر اندازه گیری می شوند، اما در ایالت متحده معمولا این اندازه گیری با واحد یارد انجام می گیرد. در آمرکا بیشتر استخرهای عمومی یا در ابعاد 25 متر طول و یا 50 متر طول ساخته شده اند. تمام رکوردهای دنیا با واحد متر اندازه گیری می شوند.
عرض : بیشتر استخرهای شنا در دنیا عرضی بین 10 تا 50 متر دارند.
عمق : عمق یک استخر شنا به کاربری آن و اینکه آیا مجموعه آبی مورد برای استفاده شخصی است یا عمومی بستگی دارد. استخرهای عادی معمولا عمقی بین 1 تا 2 متر دارند. اگر استخری برای شیرجه و غواصی طراحی شده باشد عمق حدود 3 تا 6 متر در قسمت انتهایی استخر را خواهد داشت. همچنین عمق استاندارد استخر کودکان 30 سانتی متر تا 1.2 متر است.
ابعاد و عمق استاندارد استخرهای عمومی
استخرهای عمومی اغلب بخشی از یک مرکز تفریحی یا مجموعه آبی هستند. این مراکز اغلب بیش از یک استخر دارند مانند: استخر مخصوص کودکان ، استخر شنا معمولی ، استخر موج ، شیرجه ، آب گرم ، آب سرد و… . بسیاری از استخرهای شنا عمومی به شکل مستطیل هستند و ابعاد استاندارد آن ها 25 تا 50 متر طول ، 12.5 تا 25 متر عرض دارند
ابعاد و عمق استاندارد استخرهای مسابقات و المپیک
فدراسیون بین المللی شنا FINA استانداردهایی را برای ابعاد و عمق استخرهای مسابقه ای تعیین کرده است که طول آن ها می بایست 50 متر و عرض 25 متر و عمق آن ها حداقل 2 متر باشد. استخرهای مسابقات عموما سربسته هستند تا در تمام فصول امکان استفاده از آن ها میسر باشد و آن ها با مقررات مربوط به دما ، روشنایی و تاسیسات استخر می سازند.
عرض استخرهای المپیکی را به ده قسمت مساوی که به هر کدام از آن ها به اصطلاح Lane (مسیر آبی) گفته می شود تقسیم می کنند و ابعاد هر کدام از این ردیف ها تقریبا 2.5 متر می شود. شناگران در این مسیرهای مشخص در طول 50 متر با هم به رقابت می پردازند و در ابتدا و انتها مسیر هم صفحات لمسی برای ثبت رکورد شناگران تعبیه شده است.