یک ماده شیرین کننده میباشد. مونوساکاریدی است که در میوه های تازه و عسل یافت میشود.
از اینورسیون ساکاروز توسط آنزیم اینورتاز و از ایزومریزاسیون شربت ذرت به دست می آید. چنانچه شیرینی ساکاروز ۱۰۰ درنظر گرفته شود
شربت ذرت با فروکتوز زیاد (High Fructose Corn Syrup (HFCS
در این نوع شربت ذرت، گلوکز توسط آنزیم ایزومراز تبدیل به فروکتوز می شود.
شربتهای ذرت با مقادیر مختلف فروکتوز مانند ۵۵/۴۲ و ۹۰ درصد فروکتوز نامگذاری شده اند.
شربت ذرت با فروکتوز ۴۲ درصد مخلوط مایعی از دکستروز ، فروکتوز ، مالتوز ، ایزومالتوز و ساکاریدهای بزرگتر است که ۴۲ درصد وزن خشک آنها را فروکتوز تشکیل می دهد.
شربت های با فروکتوز ۵۵ و ۹۰ درصد مخلوط مایعی از فروکتوز، دکستروز و ساکاریدهای بلندتری هستند که به ترتیب ۵۵ و ۹۰ درصد وزن خشک آنها را فروکتوز تشکیل می دهد.
چنانچه شیرینی ساکاروز ۱۰۰ درنظر گرفته شود، شیرینی HFCS ۴۲ درصد نسبت به ساکاروز، ۹۰ تا ۹۵ درصد و شیرینی HFCS ۵۵ درصد معادل ۹۵ تا ۱۰۰ درصد می باشد.
سیروتپ نشاسته
از هیدرولیز نشاسته تحت تأثیر اسید یا آنزیم مخلوطی از مونوساکاریدها،است در اثر حرارتهای بالا این ترکیب تجزیه میگردد.
از این رو برای اندازه گیری رطوبت از کوره الکتریکی با خلاء و حرارت ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتی گراد و یا روش رفراکتومتری استفاده میگردد.
عسل به عنوان شیرین کننده در مواد غذایی مصرف میشود. در صنعت قنادی از عسل به عنوان طعم دهنده استفاده می شود. با توجه به بالا بودن قیمت عسل
مصرف آن در محصولات قنادی به صورت تشریفاتی درآمده است.
گلایسیریزین (Glycyrihizin Acid)
مادهٔ طعم دهنده و عامل ایجادکنندهٔ کافی است از ریشهٔ شیرین بیان استخراج می شود. شیرینی آن ۵ تا ۱۰ برابر شیرینی ساکاروز است.
در آب محلول و طعم شیرین بیان دارد. اگر به شکر اضافه شود شیرینی آن را ۱۰۰ برابر بیشتر میکند. گلیسیریزین آمونیاکی نیز نام دارد.
گلیسریزین شیرینی اش ۵۰ برابر بیشتر از قتد است و در حضور ساکاروز ۱۰۰ برابر شیرین تر است.
به عنوان شیرین کننده در آدامس های فاقد شکر ، دسرهای منجمد کم چربی عاری از شکر کاربرد دارد.
پلی دکستروز پلیمر گلوکز با مقادیر کمی سوربیتول و اسید سیتریک می باشد که فاقد شیرینی است و انرژی معادل یک کیلو کالری در گرم دارد.
خصوصیات کاربردی مناسبی از قبیل حجم دادن قابلیت حل شدن و ذوب شدن در آب دارد. از موارد عمده مصرف در شیرینی پزی، آدامس، آبنبات، محصولات شیری منجمد و محصولات نانوایی می باشد.
در آب نباتهای بدون شکر حاوی شیرین کننده مصنوعی نظیر ساخارین و آسپارتام به عنوان ماده حجم دهنده ( bulking agent ) دارد.
پمپ و موتور در واقع قلب تپنده سیستم گردش آب استخرتان به شمار می رود بنابراین نگهداری و یا تعمیر پمپ استخر یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در نگهداری استخرهای شنا می باشد. زیرا در صورت از کار افتادن و یا بازده پایین آن، عملکرد سیستم فیلتراسیون مختل می گردد.
با وجود این اشتباهات رایجی در زمینه نگهداری استخر وجود دارد که در ادامه این مقاله به تشریح آن ها خواهیم پرداخت.
کارکرد خیلی زیاد یا خیلی کم پمپ
برخی از صاحبان استخر، جهت صرفه جویی و کاهش هزینه برق مصرفی، ساعات کارکرد پمپ را کاهش می دهند. برای حفظ کیفیت و سلامت آب استخر، کل حجم آب باید روزانه یکبار به صورت کامل از سیستم فیلتراسیون عبور کند. بسته به نرخ جریان پمپ استخری تان، معمولا این کار بین 8 تا 12 ساعت طول می کشد. اگر شما اجازه ندهید روزانه آب یکبار به صورت کامل از سیستم فیلتراسیون عبور کند، جلبک ها شروع به رشد کرده و آب استخر کثیف و کدر خواهد شد که در نتیجه آن نسبت به زمانی که پمپ میزان کارکرد عادی دارد، استخر نیاز به نگهداری و استفاده از مواد شیمیایی بیشتری دارد.
انتخاب سایز نامناسب پمپ استخری
اشتباه رایجی که در انتخاب سایز پمپ استخری وجود دارد این است که هر چه توان پمپ بالاتر باشد بهتر است. به عنوان یک نتیجه، می توان گفت که اکثر استخرها پمپ های بزرگتر از سایز مورد نیاز دارند. ما به صورت منظم مراجعانی با استخر های نسبتا کوچک (تقریبا 40 مترمکعب) داریم که پمپ استخری شان 2 تا 3 برابر بزرگتر از سایز مورد نیاز است، که باعث هدر رفت انرژی و پول می شود..
در مقابل، برخی از صاحبان استخر جهت صرفه جویی در هزینه، پمپی بسیار کوچکتر از نیاز استخرشان خریداری می کنند. این امر زمانی که پمپ علاوه بر استخر، انرژی لازم جهت گردش آب جکوزی، آبنما، آبشارها و دیگر تجهیزات استخر را نیز تامین می کند، کاملا مشهود است. با این حال اگر یک جاروی مکشی اتومات را نیز یه مجموعه بالا اضافه کنیم، پمپ شدیدا تحت فشار قرار خواهد گرفت.
عدم تعویض آب بند شفت موتور هنگام تعویض موتور
با دلایل خوبی، موتورهای جایگزین برای پمپ استخری یکی از محصولات محبوب برای ما هستند. در اکثر موارد، هنگامی که یک پمپ استخری خراب می شود، معمولا قسمتی که با آب در تماس است سالم است و تنها موتور نیاز به تعویض دارد. به دلیل آنکه موتور تقریبا نصف قیمت پمپ جدید است، معمولا تنها موتور تعویض می شود. همچنین هزینه تعویض موتور کمتر از هزینه نصب پمپ جدید است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد ساخت استخر و یا تاسیسات استخر میتوانید با کارشناسان تام استخر مشورت کنید.
برای تهیه دوغ شیر یا دوغ کره معمولا از شیر بدون چربی استفاده می گردد، در صورت استفاده از شیر پرچرب حتما بایستی آن را هموژنیزه نمود.
بعضی اوقات از شیر خشک بدون چربی و آب با حدود ۹ یا ۱۰ درصد ماده جامد بدین منظور استفاده می گردد.
شیر را در حرارت ۸۲ تا ۸۸ درجه به مدت نیم ساعت حرارت داده و سریع تا ۲۱ الى ۲۲ درجه خنک می کنند.
حدود ۱ درصد از کشت کاملا فعال باکتریهای لاکتیک شامل لوکونستاک و استرپتوکوک از نوع دی استیلاکتیس را با شیر مخلوط کرده و در همان درجه حرارت تا تولید لخته نگه می دارند.
همزمان با تولید لخته حدود ۸ /۰تا ۸۵ /۰ درصد اسید لاکتیک در شیر تولید می شود. سپس لخته را به آرامی مخلوط می کنند و همزمان برای کم کردن ویسکوزیته محصول ۲۰ تا ۲۵ درصد شیر پاستوریزه پرچرب اضافه می کنند.
پس از افزودن ۱ درصد نمک طعام به محصول آن را تا ۴ درجه خنک و بسته بندی می نمایند.
از ترکیبات مهمی که باکتری های لاکتیک علاوه بر اسیدلاکتیک در این دوغ تولید می کنند عبارتند از :
دی استیل، استالدئید، سولفیددی متیل، اسید استیک، اسید پروپیونیک و گاز کربنیک، غلظت ۵ /۱ تا ۲ میلیونیم از دی استیل در محلول باعث خوش طعمی آن می شود.
برای تولید بیشتر این ترکیب در دوغ چند روش ارائه می گردد:
الف۔ اضافه کردن ۱۵ /۰ درصد اسید سیتریک یا نمکهای سیترات مانند سیترات سدیم در هنگام تلقیح مایه.
ب- اضافه کردن مقدار بیشتری از باکتری های لوکونستوک.
ج- اضافه کردن آنزیم پراکسیداز – کاتالار به شیر هنگام تلقیح ۱ درصد کشت لاکتیک.
دوغ شیر بلغاری :
مراحل تهیه این دوغ عینا” مانند قبل بوده با این تفاوت که به این شیر از کشت لاکتوباسیلوس بولگاریکوس نیز اضافه می کنند که تقریبا شبیه لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بوده و عمدتا لاکتوز شیر را به اسید لاکتیک تبدیل می نماید.
خامه ترش این محصول عینا” مانند دوغ شیر تهیه می گردد با این تفاوت که به جای شیر از خامه ۱۸ تا ۲۲ درصد چربی استفاده می گردد.
خامه ای که استفاده میشود بایستی تازه و کمتر از ۲/ ۰ درصد اسید لاکتیک داشته باشد. ابتدا این خامه را در حرارت ۸۲ تا ۸۳ درجه سانتی گراد به مدت نیم ساعت حرارت داده و سپس در حرارت ۶۸ درجه سانتی گراد در فشار ۱۴۱ کیلوگرم به سانتیمتر مربع هموژنیزه و بلافاصله تا ۲۱ درجه خنک می کنند.
پس از نگهداری مخلوط فوق در حرارت ۲۱ تا ۲۲ درجه به مدت ۱۲ تا ۱۴ ساعت اسیدیته مطلوب بایستی به ۶ /۰ تا ۷ /۰ درصد برسد که در این حالت می توان آن را بسته بندی نمود.
معمولا خامه ترش که یک بافت ژله ای با مزه ترش و رایحه ای معطر دارد را می توان به عنوان سس سالاد در چاشنی غذاها و یا در پر کردن نان شیرینی و غیره به کار برد.
زمانی که برای خرید پمپ تصفیه آب استخرتان به یک فروشگاه تجهیزات استخر مراجعه می کنید ، با انواع مختلفی از پمپ های استخر روبه رو خواهید شد و ممکن است با این سوال از طرف فروشنده مواجه می شوید که هد پمپ انتخابی چقدر باید باشد؟! برای جواب به این سوال شما باید اطلاعات کافی در مورد هد پمپ و نحوه محاسبه آن داشته باشید تا بتوانید جواب درستی به فروشنده بدهید. با ما همراه باشید تا نحوه محاسبه هد پمپ تصفیه آب استخر را به شما آموزش دهیم.
هد داینامیک کل به ارتفاع معادل کل که یک سیال با در نظر گرفتن هرگونه تلفات اصطکاک در خط لوله می تواند پمپ شود، گفته می شود. اساساً هد داینامیک اندازه گیری مقاومت در مسیر پمپ هنگام مکش آب از استخر و دهش آن از درون سیستم فیلتراسیون به سمت استخر می باشد. طول مجموع لوله ها، ارتفاع پمپ از کف یا سطح استخر، زانویی ها، فیلترها، هیتر و ... بر مقدار هد پمپ تأثیر گذار است. تمام چرخش ها در خط لوله باعث افزایش اصطکاک مسیر در مقابل عبور آب می شود. هر چه اصطکاک مسیر بیشتر باشد، پمپ باید سخت تر کار کند تا آب را از درون خط لوله عبور دهد، لذا نیاز به پمپ با توان بالاتر خواهید داشت و یا باید سایز لوله کشی را بزرگتر انتخاب کنید.
مرحله1- طول تمام خط لوله ها را اندازه گیری کنید.
طول تمام لوله کشی ها شامل مسیر مکش کف استخر، اسکیمرها و دیگر مسیر مکش ها که آب را از سمت استخر به پمپ می رسانند را، تا محل قرار گیری پمپ، اندازه گیری کنید. هنگام اندازه گیری به ارتفاع قرارگیری لوله ها، تعداد زانویی ها و نوع آن ها (45 درجه یا 90 درجه) توجه داشته باشد. نوع زانویی ها نیز در مقدار اصطکاک مسیر تاثیرگذار است. طول لوله های سمت دهش پمپ را نیز به همان شیوه اندازه گیری کنید و همچنین تعداد و نوع زانویی ها و شیر های قرار گرفته در مسیر را مشخص کنید.
مرحله 2- افت هد اتصالات
اکنون باید افت هد تمام شیرها، زانویی ها و دیگر اتصالات در مسیر لوله کشی را محاسبه کنید. هر کدام از این اتصالات در تاسیسات استخر به تنهایی مقداری افت فشار ایجاد می کنند که مقدار آن بسته به نرخ جریان متفاوت خواهد بود
مرحله 3- افت هد فیلتر، شیرها و هیتر
فیلتر ها نیز مانند سایر تجهیزات در مسیر لوله کشی، افت فشار ایجاد می کنند. کمپانی Pentair یک جدول کامل برای افت هد محصولاتش آماده کرده است. ممکن است شما از محصولات Pentair استفاده نکرده باشید، اما این جدول را می توان برای سایز مشابه برندهای دیگر نیز به کار برد. اما در مدل های خاص باید حتما از جداول تهیه شده توسط همان برند استفاده کنید.
برای کسب اطلاعا بیشتر در مورد تاسیسات مکانیکی استخر شنا و یا موتورخانه هوشمند می توانید با کارشناسان تام استخر مشورت کنید.
یکی از رایج ترین سوالاتی که در مورد نگهداری استخر و جکوزی مطرح است، زمان مناسب تعویض آب در تاسیسات جکوزی است. علیرغم وجود سیستم تصفیه و انجام کارهای لازم برای تعادل شیمیایی آب جکوزی، به دلیل حجم کم آب، پس از مدتی ناگزیر از تعویض آب جکوزی خواهیم بود. اما تعویض پیش از موقع آب جکوزی نیز باعث هدررفت آب و ایجاد هزینه می شود.
زمان مناسب تعویض آب جکوزی تابع مقدار استفاده نفرات از جکوزی است. اما حتی در صورتیکه افراد کمی از جکوزی استفاده کرده باشند، باز هم در صورت گذشت مدت زمان قابل توجه، نیاز به تعویض آب جکوزی خواهد بود.
در ادامه این مقاله یک روش محاسباتی ساده برای تخمین زمان تعویض آب جکوزی اراپه می دهیم.
1- محاسبه حجم جکوزی
محاسبه حجم جکوزی با توجه به شکل آن، کار پیجیده ای نیست. ضمن اینکه به عنوان راهنما می توانید از این روش سرانگشتی زیر هم استفاده کنید:
- جکوزی دو نفره: حدود 650 لیتر
- جکوزی چهار نفره: حدود 1250 لیتر
- جکوزی 7 تا 8 نفره: حدود 1800 تا 2300 لیتر
۲- محاسبه زمان تعویض آب جکوزی
نهایتاً با استفاده از اطلاعات فوق، زمان تخمینی تعویض آب جکوزی محاسبه می شود. برای این منظور، حجم جکوزی به لیتر را بر تعداد استفاده کنندگان تقسیم کرده و عدد بدست آمده را بر عدد 12 تفسیم کنید.
۳- تعیین تعداد استفاده کنندگان از جکوزی
باید تعداد افراد جکوزی مشخص باشد. معیار هر استفاده کننده از جکوزی، حضور حداقل 20 دقیقه ای فرد در هر روز در جکوزی است.
علائم رسیدن زمان تعویض آب جکوزی
علائم هشداردهنده ای وجود دارند که به محض مشاهده آنها می بایست نسبت به تعویض آب جکوزی اقدام نمود.
کدر شدن آب جکوزی
اگر آب جکوزی کدر شده و تصفیه آب جکوزی ، آب را شفاف نمی کند، لازمست تا آب جکوزی تعویض شود.
کف روی آب
اگر روی سطح آب، کف جمع شده و از مواد شیمیایی مخصوص حذف کف از اّب استفاده شده و بازهم مشکل پابرجاست، زمان تعویض آب جکوزی فرا رسیده است.
بوی بد آب
اگر بوی آب جکوزی تغییر کرده و بوی تازگی آب از بین رفته است، حتماً آب جکوزی تعویض شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد در مورد ساخت و نگهداری استخر میتوانید از کارشناسان تام استخر مشاوره بگیرید